Polohová presnosť GPS prístroja Stonex UT12P/UT32

Stonex UT12P
Stonex UT12P
Stonex UT12P
Stonex UT32
Testovacie_meranie_x2

Spolu s odolným prístrojom GPS Trimble Nomad 5 a malým vreckovým GNSS prístrojom Trimble R1 sme pre vás otestovali aj polohovú presnosť GPS zariadenia Stonex UT12P/UT32. Tablet Stonex UT12P predstavuje odolné, kompaktné 6 palcové Android zariadenie s dotykovým displejom pre prácu v každom teréne a za akýchkoľvek podmienok. Využitie nájde všade tam, kde vyhovuje veľký displej a výkonný procesor Qualcomm. Bezproblémový prístup na internet zabezpečuje vstavaný 4G modem a naviac možnosť vložiť dve SIM karty vám rozširuje dostupnosť mobilného signálu podľa pokrytia mobilných operátorov. Samozrejmosťou je vysoká odolnosť voči prachu a vode (IP67) a prevádzková teplota až do -20 °C. UT12P prijíma  signály ružicových systémov GPS, GLONASS, Galileo a Beidou. S výbornou výdržou 10 hodín vás Stonex UT12P určite nesklame. Je jednoducho ideálnym nástrojom pre presné získavanie a aktualizáciu údajov pre GIS, inventarizáciu, či už pracujete v lese pri vyznačovaní hraníc porastov, vydávate drevo alebo mapujete verejné osvetlenie či lavičky v obci. V našej ponuke sa nachádza aj 8″ tablet Stonex UT32 s operačným softvérom Android, ktorý sa svojou špecifikáciou rovná testovanému zariadeniu a je vybavený rovnakým GPS čipom ako Stonex UT12P. Preto môžeme povedať, že polohová presnosť väčšieho 8″ tabletu je rovnaká ako presnosť Stonex UT12P.

Na test Stonex UT12P sme použili rovnaké, už dobre známe kontrolné body v blízkosti obce Sielnica. Presné súradnice bodov, s ktorými sme porovnávali výsledky z Trimble Nomad 5, Trimble R1 a Stonex UT12P, boli odmerané prostredníctvom totálnej stanice. Naše kontrolné merania boli vykonávané na dvoch odlišných lokalitách. Prvá sa nachádzala na voľnom priestranstve bez prekážok (stromy, budovy, atď.). Druhá lokalita predstavovala plne zapojené zmiešané lesné porasty vo veku nad 55 rokov. Merania boli vykonávané v jarnom období. Polohu jednotlivých bodov sme merali prístrojom Stonex UT12 a body sme ukladali prostredníctvom Android GIS mobilnej aplikácie MAPUJ.

Tablet sme mali osadili do držiaka uchyteného na geodetickej výtyčke. Každý bod bol stanovený ako priemer meraní po dobu 5 sekúnd. Pri výpočtoch sme zisťovali len polohovú presnosť jednotlivých bodov.

Výslednú polohovú presnosť na oboch lokalitách demonštrujú tabuľky číslo 1 a 2.

Tabuľka č. 1: Odchýlky na jednotlivých bodoch a stredná kvadratická chyba na voľnej ploche

Stonex UT12P - voľná plocha

Stredná kvadratická chyba (myx) udáva správnosť určenia polohy bodov pri meraní. Pri meraní na voľnej ploche GPS prístroj Stonex UT12 dosiahol hodnotu 0,494 metra. Minimálna chyba dosiahla na osi y -0,019 m pri bode 113 a na osi x -0,023 m pri bode 108. Naopak maximálna odchýlka v osi y dosiahla 0,87 m pri bode 107 a v osi x 1,034 m pri bode 100.

Meranie polohovej presnosti - Stonex UT12P/UT32 - voľná plocha

Trimble R1 - voľná plocha

Tabuľka 2: Odchýlky na jednotlivých bodoch a stredná kvadratická chyba v lesnom poraste

Stonex UT12P - les

V plne zapojenom lesnom poraste dosiahla stredná kvadratická chyba hodnotu 4,755 metra. Minimálna chyba dosiahla na osi y 0,08 m pri bode 45 a na osi x 0,094 m pri bode 26. Naopak maximálna odchýlka v osi y dosiahla 4,875 m pri bode 38 a v osi x -11,689 m pri bode 8. Napriek tomu, že sa jednalo o ťažké podmienky so silným zákrytom a plne zapojeným porastom, Stonex UT12P dokáže merať pod korunami stromov bez problémov a testovacím meraním sme potvrdili uvedené presnosti ktoré udáva výrobca. Ak si odmyslíme veľké odchýlky pri bodoch 8 a 7 ktoré boli namerané v osi X, tablet UT12P sa nemá za čo hanbiť. Pri nízkej cene tohto odolného tabletu s výbornou výdržou, skvelou odolnosťou IP67 a slušným displejom je kúpa tohto GPS zariadenia vynikajúcou voľbou pri výbere veľkého pomocníka do terénu.

Meranie polohovej presnosti - Stonex UT12P/UT32

Trimble R1 - les
Stonex UT12P/UT32